Funktionszoner i köket - Tidakök

Funktionszoner i köket

Redan tidigt på 1900-talet gjordes studier om arbetsförlopp i köket och hur dessa kunde förbättras. Konceptet ”  Köket från Frankfurt” från 1926 tog hänsyn till arbetsvägar och rörelseförlopp hos köksanvändare. På 50-talet utvecklades arbetstriangeln, en modell för att få ett effektivt arbetsflöde mellan kökets huvudsakliga arbetsplatser förrådsförvaring, matberedning med diskho och spis.

Beroende på önskemål och rummets storlek kan olika typer av kök planeras. Det finns U- och G-form eller köksö. Även raka kök, L-formade och parallellla kök fungerar bra. DYNAMIC SPACE kan användas för alla former av kök. Därmed kan alltid befintligt utrymme utnyttjas på bästa sätt och funktionsnivån höjs avsevärt.

Källa:  dynamicspace.com

Förråd

I skåpen i arbetszonen “Förråd” förvaras specerier av olika slag som inte alltid behöver finnas nära till hands. Det är dels sådant som du har hemma som reservförråd, och dels sådant som används vid tillagning för att sedan ställas tillbaka på sin plats. Hit hör både kylda och okylda livsmedel. Därför finns även kylskåp och frys i den här zonen.

Kaffe, te, kakao, cornflakes och müsli, konserver, ris, pasta, färdiga produkter, socker, mjöl och gryn, kylda livsmedel i kyl och frys, snacks

Även om arbetszonen “Förråd” spelar en stor roll i köket, så kommer den ofta till korta vid planeringen. Studier visar att många kökskunder önskar sig mer förvaringsutrymme i efterhand. Förrådsskåpet kan göra underverk i detta sammanhang.

Förvaring

I arbetszonen “Förvaring” förvaras det som används dagligen i köket. Huvudsakligen handlar det om husgeråd, bestick, porslin och glas. Rent ergonomiskt kan det vara bättre att förvara det porslin som används ofta i skåputdragen istället för i väggskåpen.

Bestick, porslin, kaffe och tekoppar, glas, dessertskålar, förvaringsburkar, diverse småsaker, brödrost, elvisp etc…

Zonen “Förvaring”  är den största zonen i köket. Den innehåller en tredjedel av kökets all förvaring. 

20 % av alla förflyttningar mellan arbetszoner sker mellan zonerna “Förvaring” och “Diskning”. Det beror i första hand på att man plockar ur diskmaskinen och ställer in i skåpen. Därför är det viktigt att zonerna är rätt placerade och att det befintliga förvaringsutrymmet utnyttjas på bästa sätt.

Diskning

Centralt i zonen “Diskning” finns diskbänken med diskbänksskåp och diskmaskin. Här förvaras också kärl för sopsortering samt disk- och rengöringsmedel etc.

Sopsortering, diskattiraljer, rengöringsmedel, maskindiskmedel, soppåsar, diskhanddukar, plast- och papperkassar.

Med skåputdrag under diskbänken utnyttjas värdefullt utrymme i köket mer effektivt. Genom att använda inredningssystemet ORGA-LINE blir skåputdraget välorganiserat. Det undre utdraget lämpar sig perfekt för olika sopsorteringskärl.

Beredning

Denna zon är kökets mittpunkt och nav. Här sker all beredning i samband med matlagning och bakning. Lämpligen förvaras alla köksmaskiner i zonen “Beredning”

Matlagningsredskap, diverse redskap, diverse små elektriska apparater, skärbrädor, olja, vinäger, fonder, kryddor, bunkar, assistent/matberedare,  hushållsvåg, specerier som används ofta etc.
 

I arbetszonen “Beredning” befinner sig kökets huvudsakliga arbetsplats. Arbetsplatsen ska vara mellan diskbänken och spisen och måste vara tillräckligt bred och väl upplyst. Blum rekommenderar en minimibredd på 90 cm.

Matlagning / bakning

Den här arbetszonen är med all säkerhet hjärtat i alla kök – inordnat runt spisen, ugnen och mikron. Här hör sådant hemma såsom redskap för matlagning och bakning, kastruller, stekpannor samt kokböcker.

Matlagningsredskap, kastruller, stekpannor, grytor, galler och bakplåtar, långpannor och formar, bakredskap och tillbehör, kokböcker, grytlappar.

Matlagningsredskap som används regelbundet förvaras bäst nära spisen. Då är de alltid lätta att nå.

Källa:  dynamicspace.com

“När vi öppnade vår köksstudio för 26 år sedan fanns tre köksutföranden i vårt sortiment med leverans inom 24 timmar. Numera är alla kök unika och vårt sortiment och flexibilitet gör att kunden har ett stort utbud att välja från.

Besök gärna vår utställning i Tidaholm och låt Dig inspireras av våra köksmiljöer.

Anne-Lie Kjellander

Scroll to Top